Ahad, 25 Disember 2016

Its Hard To Say Goodbye


                         As time passes
                           I realise that
                 You are not even look at me

                          So I choose to

                           
                             Walk away
                                 


But,




you are still my favourite.

Jumaat, 23 Januari 2015

kerepek bawang

kenapa entry harini pasal kerepek bawang?

satu sebab yang pasti sekarang tengah makan kerepek bawang ni so bila makan kerepek otak jadi merepek! bhabha..

sebab yang tak pastinya pulak tengah takde idea nak tulis pasal ape... bukak blog konon nak update last last idea pon tak keluar..

just nak share something sambil sambil tengah makan kerepek ni kan.. sebenarnya sem 3 ni adalah sem di mana jadual kelas aku yang sangat pack dari isnin sampailah rabu.. 3 hari je pon kan tapi kecoh yang amat.. hahahaha... hey! korang tau tak 3 hari tu adalah hari di mana aku akan jadikan cafe tu sbagai rumah kedua.. mana taknya dari pagi sampailah ke malam aku ada dekat kolej.. hailah nasib..

tapi yang bestnya hari khamis dan jumaat..khamis kelas satu je tu pon malam..tapi start dari pukul 11 lagi aku dah kene ade dekat kolej.. banyak tanggungjawab yang kene jalankan..busy katakan hehehe.. pukul 11 pagi sampailah pukul 2 petang aku akan jaga kiosk mpm.. pukul 2 petang sampai 5 petang dan kalau malam tu ade kelas aku akan stay sampailah kelas start.. yang bestnya lagi satu sem 3 ni banyak yang harinya cuti hari khamis so kalau takde pape khamis tu jugak dah cabut balik rumah..

sape yang tak nak balik kan.. cuti lama tu.. banik balik habiskan masa tengok mana mana cerita korea yang dah rekod tu..lepas tengok aku delete.. heaven tau duduk rumah ni.. makan, tido, tengok tv..oklah kot entry kalini.. nama pon takde idea kan tu yang banyak merepek.. tengoklah dulu kalau ade masa aku update banyak banyak..kalau tak fahamfaham sendiri ok.. bye korang..

assalamualaikum..


Rabu, 14 Januari 2015

REDHA ITU INDAH

Apa tu redha?

Redha tu mlepaskan sesuatu dan tidak merasa berat untuk melepaskan barang atau sesuatu perkara.
Redha ada macam2 jenis..

Antara redha yg dah aku belaja ialah redha dengan apa orang dah buat dengan diri kita.....
Maksudnya disini, bila seseorang tu melakukan sesuatu perkara yang boleh membuatkan kita rasa sakit hati, tak senang duduk dan sebagainya dan bila kita menyerah segalanya kepada Allah dengan tidak membalas segala perbuatan yang x baik tu pada orang yang dah benci kita...maka Allah dengan mudahnya akan memberikan kita kebahagian. Kalau kita sakit hati dengan seseorang tu tapi bila kita balas balik perbuatan yang sama macam mana kita terima tak semestinya hati kita akan puas..akan berasa puas tapi tidaklah rasa puas tu akan berkekalan . membalas dendam tu kan x elok diamalkan..nanti bila kita balas dendam ibaratnya kita sama je dengan mereka yang buat kita...

Bila kita redha dan serah segalanya kepada Allah kelak Allah akan berikan kita rasa bahgia yang berpanjangan..takdelah kita rasa tak senang duduk je… allah ni maha kaya dan maha adil.. yelah dia bagi ujian dekat kita tapi dia akan menggantikan ssuatu yang lebih baik bahkan mungkin indah..bila kita terima sesuatu dugaan kita kene redha.. dalam bab yang aku cakap kita bab orang amik kesempatan dalam kesulitan..biarlah dia nak buat apa atau apa yangberlaku atas diri kita janji jangan balas dendam.. kifarah tu ada untuk mereka yang suka menganiaya dan ingat doa orang yang dianiayai akan termakbul..

Redha yang kedua di mana tidak melibatkan sesiapa tetapi diri sendiri.. baru je berlaku dalam diri.. bila kita mempunyai niat yang baik tetapi bila Allah sudah tulis bukan rezekinya maka bukanlah..walau macam mana nak elak sekalipun tetap tak boleh..Allah kan maha kuasa..dia tahu apa yang terbaik untuk hambanya dan lagi satu Allah takkan menguji hambanya jika hambanya tidak mampu untuk menanggung ujian tersebut.. dan ujian tu kan tanda Allah sayangkan kita.. ujian ni sebenarnya Allah rindu nak dengar suara kita mengadu padaNya.. bila hati sedih mengadu padaNya.. Allah sentiasa ada untuk kita...

So bersangka baiklah dengan apa yang terjadi maka hati kita juga akan berasa tenteram dengan segala yang berlaku.. 

just got this idea while hati ni sedih but redha jelah kan..insyaallah ade rezeki lain.. rezeki Allah kan luas.. oklah night.. esok esok update entry baru k..

assalamualikum 



Isnin, 7 Julai 2014

new semester & new live begin

olla everybody...

maaf atas segala kesulitan yang berlaku..bukannya taknak update blog ni tapi masa yang ade tu betul betul cukup untuk siapkan assignment yang melambak...

sejak masuk sem baru ni memang tak menang tangan..setiap hari pastinya ade assignment dan semuanya kene siapkan dalam minggu yang sama...lagi satu dengan jadual kelasnya yang tersangatlah padat memanglah tak cukup nafas..tambahan lagi bulan puasa ni..ada masa tu hanya sempat berbuka minum air dengan kurma je lepastu solat maghrib lepastu baru gerak pergi kelas..haishhh..nampak tak padatnya jadual untuk semester baru ni..rasanya sem ni memang sem "mata panda"..yelah tidur mana cukup..dah la kelas selalu pukul 8 pagi lepastu malam pulak ada kelas memang tak cukup tidurlahkan? alangkah bestnya mengenangkan kembali ketika berada di sem 1..semuanya mudah..kelas selalu batal, assignment pulak selalu deteline die panjang-panjang....

sebelum lupe ni gambar masa first day as semester 2..

Photo: Semester baru,rumah baru,cerita baru..hari pertama untuk semesta 2 tahun pertama..melangkah kaki untuk mengambil result exam..alhamdulilah result kami semua melepasi target..semoga sem ni akan menjadi lebih baik..doakan kejayaan kami semua..amin :-D

ni semua ahli rumah baru ku dekat kelisa..mereka ni semua dah kenal dari sem 1 lagi..buat masa ni keadaan rumah masih boleh dikawal..takde ape yang nak diperkatakan...

ok cukuplah cerita pasal aku..nanti nanti sambung lagi.. tatatatata

Selasa, 5 November 2013

Hey!..What Are You Doing??..Today is Holiday


because today was a pulic holiday for entire Malaysia
so now im home..
wake up from sleep and take a bath..
home seems very quiet..
I go down stairs
looking for my brother, my sister in-law, and my nephew Darrell
but there are not at home
ok now i got it..
I've been leave alone at home..
and there's no internet connection..
NO internet connection..

What to do??
today is holiday..
and im home alone...and no internet connection..
wash clothes, switch on tv...searching any movie, drama or show..
hungry, grap a snickers..but don't have snickers now

open up the food cover..
ok..smile, fried rice over there..
eat fried rice..watching television..
monk, future choice, romance town, sungkyunkwan scandal, a stranger housekeeper, star king..
ok no more interesting drama or movie..lets drying clothes..
it's 4 pm now..and nobody is coming home

calling another brother..looks like he's doing his job..
frustrated..continue watching tv....
6.30pm..yeahh!!..somebody is coming home..
smile...

thats how i spend my holiday

-end-

Ahad, 20 Oktober 2013

tourist guide

hye hye hye....

assalammualikum semua...

kali nak cerita pasal first time kot jadi tourist guide...hehehe tak ingat sebenarnya dah berapa kali tapi untuk yang bebetulnya kali ni..selama ni bukan aku yang jadi pemandu pelancongnya tapi along sebab along lagi expert jalan jalan dekat melaka ni dari aku..kerja aku hanya follow je along..nama je orang melaka aku ni tapi kebanyakkan jalan semua tak tau..tapi bila dah sampai dekat tempat yang dieorang request barulah tau...

sebenarnya takdelah plan sangat nak jadi pemandu pelancong ni tapi disebabkan staff babah nun jauh tu dari sabah datang ke melaka adalah lebih baik bawak dia jalan jalan ronda ronda melaka...ni first time staff babah datang melaka so baglah kenang kenangan sikit...staff babah ni datang ke semenanjung ni bukan suka suka tapi ada urusan...anak dieorang konvo dekat uthm..jalan dari rumah aku nak ke uthm tu takdelah jauh sangat..so babah offer staff babah ni untuk stay dekat rumah kiteorang..babah cakap tak payah nak booked hotel semua..dieorang stay dekat rumah kiteorang ni untuk 5 hari...3 hari awal staff babah ni dah bz untuk uruskan hal anak dieorang yang konvo tu..

sehari sebelum flight dieorang untuk ke sabah babah ade ingatkan kiteorang untuk bawak dieorang pusing pusing melaka..kebetulan masa tu babah kerja dekat kuala lumpur,along sekolah dan tinggal dekat rumah hanya aku (si adik),adik dan mak..mulanya along plan dengan cik hassan untuk pusing pusing melaka dengan adik je..last last sampai ke zohor tak pergi lagi...plan tukar lagi bila mak suruh aku join sekali..aku pon ok jerrr..tapi masa tu terfikir yang sepupu a.k.a jiran sebelah rumah ni tak pernah ronda ronda melaka aku pon ajaklah dia join sekali...

kiteorang konvoi dengan cik hassan..naik 2 kereta..aku(si adik),along,mak dan jila(sepupu) naik satu kereta manakala adik denga familycik hassan naik satu kereta...tempat yang pertama sekali sejak wife cik hassan nak sangat pergi masa mula mula sampai melaka ialah nak tengok kereta lembu..



tapi pada masa ni kereta je ada lembunya takde..mungkin lembu cuti kot..hehehe...kiteorang pon pergilah ke tempat seterusnya..tempat kebanggaan orang melaka iaitu bangunan merah...tapi masa ni kamera dekat tangan aku..kiterorang semua berpecah jadi yang ada gambar dalam kamera ni gambar aku dengan jila je...






aku dengan jila ade naik bukit st.paul tapi masa tu tak sempat pulak nak snap gambar..megah sebab naik bukit dan daki tangga yang banyak sangat tu..naik kemain mengah tapi kalau turun tulah yang paling laju..sesiapa yang pernah naik mesti tau..sebelum deside untuk pergi tempat lain ade jugak snap beberapa keping gambar dengan cik hassan sekeluarga tapi masa ni along je jadi wakil sebab masa tu kaki aki dah kene gigit dengan semut api..haishhh


bila keputusan sepakat dah dibuat kiteorag pon bawaklah cik hassan ni pergi ke masjid selat..masjid kedua yang menjadi kebaggaan orang melaka..masjid yang pertama tentu tentulah masjid negeri..dekat sini banyak gambar yang kiteorang amik...








sekian sahaja cerita untuk kali ini..hehehe..penutupnya best jugak jadi pemandu pelancong ni walaupun ade sesetengah tempat yang tak pernah pergi..orang kata jauh perjalanan luas pemandangan..lepas dah edit balik apa yang aku dok mengomel untuk entry ni baru perasan yang entry kali ni banyak upload gambar...hope korang semua enjoy dengan gambar gambar ni semua ok...

daaaa...







Sabtu, 19 Oktober 2013

selamat hari raya korban

holla holli

assalammualaikum...

sebulan dah tak update entry baru untuk blog ni..tak tau dah nak letak alasan apa sebabnya semua alasan dah pernah bagitau..hehehe tapi nama pon manusiakan penuh dengan 1001 alasannya...ada yang rasional or boeh diterima dek akal dan ada yang tak rasional...ok enough bebeh menceceh..yang pastinya mukadimahnya takde kene mengena...

rasanya dah terlambat kot nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha untuk anda anda dan anda semua..selalunya orang panggil raya aidiladha or selalu dipanggil raya haji tapi aku selalu panggil raya korban..senang,ringkas dan padat..hahahaha dah macam tagline polis pulak rasanya...raya korban rasanya korang semua faham kan?yelah senang apa nak panggil nama macam tu..dah sah sah raya korban ni kita melakukan ibadah korban..

tahun ni tahun rezeki untuk kami owner of this blog sebabnya tahun ni babah ade buat ibadah korban dan babah ade masukkan sekali nama kiteorang..tahun ni babah kongsi lembu dengan adik dia..hajah ani or lebih mesra bik ani tapi aku dengan die kiteorang pakai nama panggilan lain..aku anzalna dan dia khillafairy..hahahaha..tak anggak kan?hehehe well *jongket bahu...

biasanya kalau kita nak buat ibadah korban dan binatang yag nak dikorbakan tu contohnya lembu makanya kene masukkan 7 nama...oleh sebab itu,babah masukkan 5 nama iaiatu nama babah,nama mak,nama si adik,nama si kakak dan juga nama anak buah kami darrell...khillafairy pulak masukkan nama dia dan juga nama suami dia..macam tahun tahun sebelum ni tak kisahlah babah or sesiapa sahaja adik beradik babah yang buat korban yang pastinya rumah kiteorang yang akan paling 'berkepau'...sebabnya peralatan seperti besen,pisau,dan sebangainya yang digunakan untuk melapah lembu ni dah memang sedia ada lengkap dalam rumah aku ni..lepas dah melapah lembu mestilah nak makan kan..so ulang tulang lembu tu semua akan dijadikan sup untuk dijamah seisi keluarga..lagi satu rumah aku ni memang lengkap dengan semua..cakap je nak apa periuk besar,kuali besar apa je semua ada..dah macam katering pon ada..senang cakap kalau nak buat kenduri dah tak payah pening..hahaha

ouh lupe nak cakap kiteorang buat makan makan lepas melapah tu bukannya daging daging tu semua kiteorang conquer tapi dah selamat diagihkan kepada semua jiran jiran...buat apa nak simpan kalau simpan pon peti tak cukup..hehehe....meriah raya korban tahun ni..alhamdulilah..berkat mungkin...banyak pula huraiannya..nak rehat kejap so korang semua layanlah dulu gambar gambar ni..

hulu balang dah berjaya tumbangkan lembu


sebelum disembelih kita takbir dulu


bila terputusnya urat merih dengan sekali sembelihan





tinggal untuk dilapahkan sahaja

insyaallah lembu ni akan menjadi kenderaan untuk kami kami ke syurga nanti...hehehehe...

p/s: sebangai peringatan..binatang yang dijadikan korban tidak elok dikasihankan kerana apabila ada terasa kasihan maka hukumnya akan menjadi haram untuk dimakan..


rasanya tu je kot cerita hari raya korban..takdelah menarik sangat..biasa biasa je dan sememangkan keadaan raya korban sama saja dari dulu hinggalah sekarang..oklah nanti nanti ada masa akan aku update banyak banyak entry yang lebih menarik..sampai ketemu ya pak...selamat malam...