Khamis, 19 Mei 2011

FenOmena tOpup karen di UNITEN

yup...percaya atau tidak kami di Universiti Tenaga Nasional sekarang ini menggunakan sistem eletrik baru iaitu mentopup karen di setiap apartment pelajar...memang agak pelik kerana uniten adalah kepunyaan TNB yang semua orang sedia maklum adalah syarikat utama yang menyalurkan elektrik di seluruh semenanjung Malaysia...tetapi membuat tindakan sedemikian...

apakan daya...sebagai pelajar kami terpaksa menuruti setiap arahan...so sekarang ni kiranya semua student uniten akan membayar eletrik untuk menggunakan karen...macam topup hanset jugak la...kalau habis topup kena topup lagi...sistem ini baru saja diperkenalkan pada semester baru baru ini iaitu pada bulan 5 ni...untuk permulaan kami diberi rm40 ringgit dulu...tapi selepas ini topup sendiri...adoiyai 


inilah rupanya meter topup


baki yang tinggal setelah 2 hari menggunakan karen...


baki terbaru after 2 minggu pakai karen...latest 19/5/11

dan berikut ini adalah fenomena selepas sistem topup karen ini diperkenalkan untuk menjimatkan tenaga elektrik.....

- pada waktu malam hanya lampu bilik saja yang dibuka...kipas termasuk gak..

- menggosok baju untuk sepanjang sem...

- mengurangkan aktiviti memasak kerana semuanya menggunakan karen..

- semua rumah bergelap...

- berkumpul di tempat yang tidak menggunakan topup karen..cnth > cafe, bilik tv...

- student menjadi fobia bila ada suis terbuka...pasti akan ditutup secepat yang mungkin...

- tidak lagi membuka lampu bila tidur...

- masak air di bilik tv....

- iron baju di bilik tv...

- tidak lagi membuka lampu bilik air di siang hari

- tidak membiarkan suis lampu dan kipas terpasang untuk ke toilet meskipun jaraknya hanya kurang 20meter..

- beratur untuk iron baju sebab tak nak tutup plug...huhu



p/s : apa kata anda??...^_^


4 ulasan:

  1. hahah~pelik gila meter topup~hhuhu

    BalasPadam
  2. encik landak > mmg pon..saje je uniten nie...huh

    BalasPadam
  3. kewl. nanti sila update RM40 tu tahan berapa lama, k? :)

    BalasPadam
  4. schweetschawl> erm tgk la klu pkai karen byk mne...klu x jimat rm40 2 sure sbln pon x smpai...

    BalasPadam