Selasa, 5 November 2013

Hey!..What Are You Doing??..Today is Holiday


because today was a pulic holiday for entire Malaysia
so now im home..
wake up from sleep and take a bath..
home seems very quiet..
I go down stairs
looking for my brother, my sister in-law, and my nephew Darrell
but there are not at home
ok now i got it..
I've been leave alone at home..
and there's no internet connection..
NO internet connection..

What to do??
today is holiday..
and im home alone...and no internet connection..
wash clothes, switch on tv...searching any movie, drama or show..
hungry, grap a snickers..but don't have snickers now

open up the food cover..
ok..smile, fried rice over there..
eat fried rice..watching television..
monk, future choice, romance town, sungkyunkwan scandal, a stranger housekeeper, star king..
ok no more interesting drama or movie..lets drying clothes..
it's 4 pm now..and nobody is coming home

calling another brother..looks like he's doing his job..
frustrated..continue watching tv....
6.30pm..yeahh!!..somebody is coming home..
smile...

thats how i spend my holiday

-end-

Ahad, 20 Oktober 2013

tourist guide

hye hye hye....

assalammualikum semua...

kali nak cerita pasal first time kot jadi tourist guide...hehehe tak ingat sebenarnya dah berapa kali tapi untuk yang bebetulnya kali ni..selama ni bukan aku yang jadi pemandu pelancongnya tapi along sebab along lagi expert jalan jalan dekat melaka ni dari aku..kerja aku hanya follow je along..nama je orang melaka aku ni tapi kebanyakkan jalan semua tak tau..tapi bila dah sampai dekat tempat yang dieorang request barulah tau...

sebenarnya takdelah plan sangat nak jadi pemandu pelancong ni tapi disebabkan staff babah nun jauh tu dari sabah datang ke melaka adalah lebih baik bawak dia jalan jalan ronda ronda melaka...ni first time staff babah datang melaka so baglah kenang kenangan sikit...staff babah ni datang ke semenanjung ni bukan suka suka tapi ada urusan...anak dieorang konvo dekat uthm..jalan dari rumah aku nak ke uthm tu takdelah jauh sangat..so babah offer staff babah ni untuk stay dekat rumah kiteorang..babah cakap tak payah nak booked hotel semua..dieorang stay dekat rumah kiteorang ni untuk 5 hari...3 hari awal staff babah ni dah bz untuk uruskan hal anak dieorang yang konvo tu..

sehari sebelum flight dieorang untuk ke sabah babah ade ingatkan kiteorang untuk bawak dieorang pusing pusing melaka..kebetulan masa tu babah kerja dekat kuala lumpur,along sekolah dan tinggal dekat rumah hanya aku (si adik),adik dan mak..mulanya along plan dengan cik hassan untuk pusing pusing melaka dengan adik je..last last sampai ke zohor tak pergi lagi...plan tukar lagi bila mak suruh aku join sekali..aku pon ok jerrr..tapi masa tu terfikir yang sepupu a.k.a jiran sebelah rumah ni tak pernah ronda ronda melaka aku pon ajaklah dia join sekali...

kiteorang konvoi dengan cik hassan..naik 2 kereta..aku(si adik),along,mak dan jila(sepupu) naik satu kereta manakala adik denga familycik hassan naik satu kereta...tempat yang pertama sekali sejak wife cik hassan nak sangat pergi masa mula mula sampai melaka ialah nak tengok kereta lembu..



tapi pada masa ni kereta je ada lembunya takde..mungkin lembu cuti kot..hehehe...kiteorang pon pergilah ke tempat seterusnya..tempat kebanggaan orang melaka iaitu bangunan merah...tapi masa ni kamera dekat tangan aku..kiterorang semua berpecah jadi yang ada gambar dalam kamera ni gambar aku dengan jila je...






aku dengan jila ade naik bukit st.paul tapi masa tu tak sempat pulak nak snap gambar..megah sebab naik bukit dan daki tangga yang banyak sangat tu..naik kemain mengah tapi kalau turun tulah yang paling laju..sesiapa yang pernah naik mesti tau..sebelum deside untuk pergi tempat lain ade jugak snap beberapa keping gambar dengan cik hassan sekeluarga tapi masa ni along je jadi wakil sebab masa tu kaki aki dah kene gigit dengan semut api..haishhh


bila keputusan sepakat dah dibuat kiteorag pon bawaklah cik hassan ni pergi ke masjid selat..masjid kedua yang menjadi kebaggaan orang melaka..masjid yang pertama tentu tentulah masjid negeri..dekat sini banyak gambar yang kiteorang amik...








sekian sahaja cerita untuk kali ini..hehehe..penutupnya best jugak jadi pemandu pelancong ni walaupun ade sesetengah tempat yang tak pernah pergi..orang kata jauh perjalanan luas pemandangan..lepas dah edit balik apa yang aku dok mengomel untuk entry ni baru perasan yang entry kali ni banyak upload gambar...hope korang semua enjoy dengan gambar gambar ni semua ok...

daaaa...







Sabtu, 19 Oktober 2013

selamat hari raya korban

holla holli

assalammualaikum...

sebulan dah tak update entry baru untuk blog ni..tak tau dah nak letak alasan apa sebabnya semua alasan dah pernah bagitau..hehehe tapi nama pon manusiakan penuh dengan 1001 alasannya...ada yang rasional or boeh diterima dek akal dan ada yang tak rasional...ok enough bebeh menceceh..yang pastinya mukadimahnya takde kene mengena...

rasanya dah terlambat kot nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha untuk anda anda dan anda semua..selalunya orang panggil raya aidiladha or selalu dipanggil raya haji tapi aku selalu panggil raya korban..senang,ringkas dan padat..hahahaha dah macam tagline polis pulak rasanya...raya korban rasanya korang semua faham kan?yelah senang apa nak panggil nama macam tu..dah sah sah raya korban ni kita melakukan ibadah korban..

tahun ni tahun rezeki untuk kami owner of this blog sebabnya tahun ni babah ade buat ibadah korban dan babah ade masukkan sekali nama kiteorang..tahun ni babah kongsi lembu dengan adik dia..hajah ani or lebih mesra bik ani tapi aku dengan die kiteorang pakai nama panggilan lain..aku anzalna dan dia khillafairy..hahahaha..tak anggak kan?hehehe well *jongket bahu...

biasanya kalau kita nak buat ibadah korban dan binatang yag nak dikorbakan tu contohnya lembu makanya kene masukkan 7 nama...oleh sebab itu,babah masukkan 5 nama iaiatu nama babah,nama mak,nama si adik,nama si kakak dan juga nama anak buah kami darrell...khillafairy pulak masukkan nama dia dan juga nama suami dia..macam tahun tahun sebelum ni tak kisahlah babah or sesiapa sahaja adik beradik babah yang buat korban yang pastinya rumah kiteorang yang akan paling 'berkepau'...sebabnya peralatan seperti besen,pisau,dan sebangainya yang digunakan untuk melapah lembu ni dah memang sedia ada lengkap dalam rumah aku ni..lepas dah melapah lembu mestilah nak makan kan..so ulang tulang lembu tu semua akan dijadikan sup untuk dijamah seisi keluarga..lagi satu rumah aku ni memang lengkap dengan semua..cakap je nak apa periuk besar,kuali besar apa je semua ada..dah macam katering pon ada..senang cakap kalau nak buat kenduri dah tak payah pening..hahaha

ouh lupe nak cakap kiteorang buat makan makan lepas melapah tu bukannya daging daging tu semua kiteorang conquer tapi dah selamat diagihkan kepada semua jiran jiran...buat apa nak simpan kalau simpan pon peti tak cukup..hehehe....meriah raya korban tahun ni..alhamdulilah..berkat mungkin...banyak pula huraiannya..nak rehat kejap so korang semua layanlah dulu gambar gambar ni..

hulu balang dah berjaya tumbangkan lembu


sebelum disembelih kita takbir dulu


bila terputusnya urat merih dengan sekali sembelihan





tinggal untuk dilapahkan sahaja

insyaallah lembu ni akan menjadi kenderaan untuk kami kami ke syurga nanti...hehehehe...

p/s: sebangai peringatan..binatang yang dijadikan korban tidak elok dikasihankan kerana apabila ada terasa kasihan maka hukumnya akan menjadi haram untuk dimakan..


rasanya tu je kot cerita hari raya korban..takdelah menarik sangat..biasa biasa je dan sememangkan keadaan raya korban sama saja dari dulu hinggalah sekarang..oklah nanti nanti ada masa akan aku update banyak banyak entry yang lebih menarik..sampai ketemu ya pak...selamat malam...

Selasa, 17 September 2013

pabila tangan pijau

hye..assalamualaikum...

lamanya aku tak update blog..hehehehe..sorrylah bukan sebab apa tak nak update sebabnya laptop buat hal..harini laptop dah baik..so meh ler kita update blog ni..

entry kali ni sebenarnya nak share satu petua..petua-petua orang dulu yang sampai sekarang rasanyalah diamalkan lagi..petua ni sebenarnya bukanlah petua kecantikan pon..petua untuk pengetahuan sebenarnya..ada sesetegah daripada kita yang tahu tentag petua ni dan ada sesetengah daripadanya tak kurang tahu tentang petua ni....

sebelum aku start cerita tentang petua ni semuanya..nak ler jugak tau tentang ada tak dalam kalangan kita yang setiap kali blender cili tangan rasa pijau??pijau tu dalam versi melaka tapi ejaan sebenarnya ialah pijar...ok macam mana ek nak describe pasal pijau ni??aku sendiri blur tak tahu nak explain but bagi mereka mereka yang selalu blender cili rasanya tau kot pijau tu ape...

biasanya pijau ni akan terasa bila kita dah lepas blender dan dah basuh tangan..lepas je basuh..kan? hehehe aku tau pasal tu sebabnya selalulah jugak kene..hehehehe...ok back to story..mengikut pengalaman aku sendirilah ea bila tangan aku dah start rasa pijau tangan aku sendiri yang tukar menjadi satu tompokan kecil colour merah..lepastu kalaulah terpegang dekat tempat lain contohnya macam leher or muka pon akan menjadi merah...perghhhhhhh tuhan je yang tau azabnya (copy ayat ni dari nenek aku) *peace

bila jadi macam tu semua kerja tak akan jalan sebabnya akan terasa bahang dekat tempat yang pijau tu lah..
so cara untuk meyelesaikannya ialah kalau tangan kiri yang terasa pijau makanya hendaklah kita basuh kaki kanan dan sekiranya tangan kanan yang terasa pijau hendaklah kaki kiri yang kita basuh...selain itu,kalau bahagian macam mata tu pon korang buat benda yang sama..kalau mata kiri yang terasa pijau maka kaki kanan kene basuh dan sekiranya mata kanan yang pijau kenelah basuh kaki kiri...dan kalau pijau tu still terasa lagi hendaklah kita basuh dengan lebih lama lagi....lagi satu dah kalau dua dua tangan yang pijau apalah salahnya kan tadahkan je kedua dua belah kaki tu dekat air..lepastu insyaallah pijau tu akan beransur hilang...

petua ni sebenarnya mak aku yang bagi tahu...yelah selalu sangat lepas je blender cili tangan rasa pijau..ada banyak lagi petua petua lama yang mak tahu..so untuk tahu petua petua yang lain tunggu jelah next entry ok...nanti aku share lagi....

bagi mereka mereka di luar sana..cubalah amalkan..mana tau berkesan ke..tapi sepanjang pengalaman aku sendirilah memeng berkesan..kalau tak berkesan buat apa nak share kan??? hehehehe...sharing is caring maaaaa.... tak luak pon ilmu kalau kita kongsi sama-sama...oklah cukup kot entry ni..nanti nanti i update lagi ok...

byeeee semua..sayang manja dari kami si cubby :)


Sabtu, 7 September 2013

Cerita Raya Kami - Part 2


Assalammualaikum..

Sebelum raya untuk tahun ini habes..sebelum aku abes idea...
aku pon nak abeskan taip sambungan cerita raya kitorang..dengan satu hal lagi sebab aku tengah tension sekarang pasal aku dah berssemangat nak study untuk final..study 1st paper aku iaitu Strategic Management.. tapi aku takde pape tips pastu aku tak tahu nak baca yang mana..so aku tengah sakit hati sangat nie..rasa nak menangis lagi lagi pulak aku try buat soalan past year tapi aku tak jumpa jawapan dia...and aku tak paham ape kebenda soalan nie nak..jadi lagi aku rasa sakit hati dan rasa lagi nak menangis...sebab korang taw tak paper ni susah nak mampos untuk aku...4 kredit hour ko taw x..kalau budak pandai pon cakap paper nie susah..untuk aku yang tak berapa nak pandai nie lagi lah...konon-konon aku nak try study awal tapi tolonglah..memang nak menangis je sekarang nie..T_T..

ok balik kepada niat asal aku nak cite pasal ape..walaupon hakikatnya sekarang nie aku tengah tegang gile..xley nak senyum pon..otak serabot..tapi aku nak cite jugak sebab memang dah abes bulan syawal..jadi baik aku cite cepat cepat dan post cepat cepat dan senang aku lupakan pasal post cite ni dari dia tergantung kunk ..jadi yang aku nak cite sekarang ni pasal aktiviti kitorang sebelum raya dan selepas raya..

sebelum raya aritu aku pon dapat cuti yang agak panjang sama macam cuti sekolah 2 minggu..so aku ade geng kalau nak buat projek kuih raya...along aku pon cuti sebab dia cikgu sekolah then boley la nak berpakat 3 anak dara dok dapur untuk buat kuih raya...sebab sejak dua tiga tahun sekarang ni uma aku dah tak buat kuih raya lagi..sume orang sibuk...cuti tak lama..takde sape yang boleh merajinkan diri untuk buat kuih raya..semua tunjuk je...bila aku cuti yang si along pon gembira bila dia ada kawan..




inilah kuih yang kitorang buat..popia nestum..tapi gambar nie aku cilok kat google sebab aku tak tangkap gambar masa popia nie da siap..


kulit popia tu ko gulung-gulung sampai jadi macam nie..nak senang gulung guna lidi satay..dia akan jadi kecik dan mampat..nak senang lagi kalau nak gulung bahagi kulit popia kepada 4..kecik sikit...time aku gulung kulit popia nie dia punya lama tak yah cite la..lenguh bai tangan..ini aku buat berdua dengan si adik..kalau aku buat sorang sorang aku tak taw la bape jam aku buat..


lepas tu ko gunting..kena gunting serong..panjang ikut korang punya suka...



time gunting memang kejap je..lepas gunting boleh la menggoreng pulak..tak payah goreng lama lama..sampai dia agak agak perang sikit angkat dan tos...sejukkan dulu baru tabur dengan nestumnya...gambar gambar selepas aku gunting aku lupa nak tangkap...jadi aku taip je bagi korang baca..

untuk dia punya nestum...korang kena campur dengan holicks dan gula..blend nestum dengan gula..guna blender kering...lepas tu korang tabur je kat popia yang dah siap digoreng...gaul bagi rata...then siap la..senang je kan..sedap pulak tuh..nak menggulung aje yang leceh sikit...

1 lagi kuih yang kitorang buat ialah Blueberry Chessetart..ini mak yang request...mak mintak masa raya..tapi kitorang buat da seminggu lepas raya..huhu


inilah rupanya...gambar gambar masa proses pembuatannya aku tak ada..ade yang dah siap je..aku tak tolong sangat pon masa buat chessetart nie..si adik dan along je yang duduk ngadap buat..aku ada keje lain time nie..so, aku tolong letakkan blueberry dengan chesse je..along buat crust..si adik bentukkan dengan bakar..kira bekerjasama lah kitorang 3 anak dara..ape yang penting??..kerjasama!!..muahaha...


ouh ye..aku terlupa pulak..bila abes raya baru boleh kira berapa banyak duit raya yang dapat..gambar atas nie semua duit raya aku..alhamdulillah..dapat lagi ye tak...tapi aku pening sikit gambar ni jadi macam nie..sebelum upload tadi lek je dia elok elok je cantik..tup tup aku upload jadi lagu nie..nak rotate tak boleh lak tuh..adeyhh!!..k lah...aku nak sambung tension balik dengan final aku nih..daa~~

terima kasih!...^_^

Selasa, 3 September 2013

Saja-saja


Assalammualaikum...

sapa yang dah biasa tengok or follow blog ni mesti taw yang blog ni ade dua orang admin..perkongsian 2 orang adik beradik..asalnya aku buat blog ni aku punya sorang..then aku ajak lew adik aku joint venture sekali dalam blog ni bila aku rasa macam tak mampu nak handle..takut aku kekeringan idea dan jugak busy dengan kelas..tak dapat nak update selalu sebab tu aku ajak si adik untuk sama sama mengarut dalam blog ni..tapi hurmmm hampeh jugak..haha

bukannya apa..aku ni tidak lew pandai sangat karang mengarang..bahasa melayu aku tak cukup power macam si adik ni hah..dia selalu dapat A untuk bahasa melayu..bukan macam aku..keling sikit..nama aje orang melayu..tapi seyesly aku cukup tak reti nak mengarang..kalau Bahasa Inggeris aku power lah sikit dari BM tapi tidak lew aku dapat sampai band 4 ye anak anak..

itu pasal kalau bukan aku yang post cite..si adik yang akan post..dia pandai bercerita sikit..susun ayat pon ok tak macam aku..tapi kompem bertambah kembang la si adik ni bila dia baca entry ni..aku puji dia kan..haha
aku saja saja  nak mengarut dalam blog ni..bosan..assignmnent semua dah setel..presentation pon sama..kelas dah abes..tinggal nak study untuk final..tolong doakan aku k..ini final semester aku..nak jadikan yang paling terbaik dalam sejarah aku hidup..nak pulun habis-habisan..please doakan aku ye anak-anak!!



terima kasih...^_^


p/s: tekak da perit, selesema dah dtg..tinggal nk demam je pulak..hrp x demam lew..

Isnin, 26 Ogos 2013

Cerita Raya Kami - Part 1


Assalammualaikum...

pejam celik pejam celik arini genap 19 syawal.. lebih 2 minggu raya dah berlalu..tak terlambat lagi kot untuk kitorang ucapkan selamat hari raya untuk semua rakyat Malaysia dan juga reader blog ni..minta maaf dari ujong rambut sampai ujong kuku kalau kalau kitorang ade terpost benda yang sensitip yang buat korang semua terasa..minta maaf kepada siapa siapa yang kenal aku ni si kakak..kosong kosong ye..^_^

raya tahun ini aku tak rasa macam raya pon..rasa macam ari biasa..lagi lagi pulak aku dapat cuti raya sampai 2 minggu sama macam budak cuti sekolah..so, macam aku bercuti saja la..ataupun faktor umur maybe??..hahaha...

ade sikit kot special raya tahun ini sebab selepas beberapa tahun gambar raya 1 family tak ada..tahun ini alhamdulillah abang dan kakak ipar aku beraya di Melaka dulu..dan juga ade orang baru dalam family..buah hati pengarang jantung semua orang..anak buah kami Muhammad Darrell Iqbal..


sedap je darrell tidur di pangkuan atok babah dia..kesian dia tak berapa nak sehat..deman..ni sebelum gambar raya satu family di rakamkan..



kitorang 1 family 8 orang plus 2 = 10org..alhamdulillah keluarga Hj Bazain dan Hjh Radiyah telah mula berkembang



mak dan babah bersama cucunya..ok mak tak pandang kamera..




dua gambar kat atas nie konon konon macam model la..tengok jela gaya aku..macam kakak ipar aku cakap kitorang macam model kamera..ini abang no 2 aku yang tangkap guna dslr die..testing testing sebenarnya dan aku suka gila gambar aku sebab aku nampak lawa..hahaha


tuan punya blog kan...haruslah gambar dia yang paling banyak..ini kitorang bersama anak buah tersayang



inilah bapak darrell..laki kepada kakak ipar aku..abang sulung..tapi anak no 2..


boys in the house kalau tak termasok babah kitorang dan tolak darrell..kalau nak jadi laki aku silalah berkamceng dengan mereka mereka di atas ini dahulu..anda akan ditapis sebelum layak ke ayahandaku Hj Mohd Bazain..take noted k..


abang yang paling aku sayang..abang yie..aku memang kamceng dengan dia..gado pon slalu jugak..awek-awek dia aku yang tapis..kalau nak abang aku kena baik dengan aku dulu..rasuah banyak banyak sikit baru lulus..akan aku up depan mak dan babah..walaupun mendapat tentangan dari kak long dan orang lain..haha


satu satunya adik lelaki aku..makin hensem budak ni sekarang..kalau aku bukan kakak dia aku pon maybe syok dekat budak nie..makin tinggi..dan sentiasa membandingkan ketinggianya dengan aku..ok aku da kalah sekarang..

dari banyak-banyak gambar..gambar bersama kak long aku tak ada..bawah ni gambar dia sorang..dia kan kakak..otai kot..nasi minyak dia da terbau-bau je..mungkin tak lama lagi aku dapat la kot abang ipar pulak..cepat-cepat la kakak sorang aku ni jumpa jodoh dia..baru aku boleh kawin..muahahaha...


besarkan family aku..ini baru sorang je yang kawin..dan baru cucu sorang..alhamdulillah aku bahagia..terima kasih Ya Allah..oh ya..sebenarnya masa aku pos entry ni da masok 20 syawal..kul 2 pagi sekarang ni..tapi aku sendiri tak taw masalah jam blog ni..dia ikut waktu US kot..entry ni akan jad pukul 11 pagi jadi sebab 2 aku cakap 19 syawal..anyone taw macam mana nak betulkan??..tolong rojer aku k..

terima kasih..dan SELAMAT HARI RAYA  (^_^)

Selasa, 13 Ogos 2013

0308 happy birthday to me

assalamualaikum..

maaflah kepada pembaca blog ni sebab dah lama bebenau tak diupdatenya blog ni..ini pon kalau tak di asak (suruh) memang taklah ada entry baru ni..sebenarnya bukan tak nak update tapi 'masa mencemburui' hahahaha...sebenarnya tak ada kene mengena langsung pon..

so apa kata kita start story morry kuih merry..hehehehehe...

kalau korang baca pada tajuk pon mesti dah boleh agak kan?hehehehe..'happy birthday to me' to sebenarnya dikhususkan untuk diri aku sendiri..almaklumlah kata tuan punya blog tak kan ade orang lain pulak yang updatenya...

tahun ni aku teramat amatlah gumbira a.k.a gembira..ooohhhh sebelum aku lupa..kenelah bagitau details kan pasal empunya birthday tu..tahun ni sebenarnya umur aku dah mencecah 20 tahun..satu angka yang sukar dipercayai..yelah selama ni kan jadi belasan tahun je..tibe tibe jadi puluhan tahun pulak...bila dah jadi puluhan ni maknanya aku ni dah dewasa..babah cakap umur je besar tapi perangai still macam budak budak...hehehehe..welll tua pada umur saja bukan pada perangainya...ehehehehe

sebenarnya aku lupa nak bagitau yang majlis berbuka puasa ni dengan sambutan harijadi aku ni buat dekat mana..so sebelum terlupa lets me tell you..majlis ini semua diadakan di Hotel Holiday Inn Melaka..hehehe..dah alang-alang sebut kan baik aku cerita..hospitality dekat hoel ni sangatlah awesome ok..makanan yang disajikan tentulah sedap..lepastu banyak pulak pilihan..cakap je nak makan ape..grill,nasi,soup,desert semuanya ada..sampaikan masa berbuka puasa tu tak taulah nak start makan yang mana dulu..rambang mata beb nak pilih juadah ni semua...kalau cerita pasal harga rasanya jangan risau kot...sangat sangat sangatlah berpatutan..kalau tak berpatutan tak akanlah ramai yang dah booked..bu the way selamat mencuba ok ^_^

rasanya tahun ni dah masuk 2 kali rasanya aku celebrate birthday dalam bulan ramadhan..tahun lepas tak semeriah dan segrand tahun ni..yelah tahun lepas biasa biasa je..tahun ni sebenarnya aku tak expect pon celebrate dekat hotel...mana taknya babah dekat sabah call bagitau yang nanti 3.8.2013 buka and celebrate birthday aku dekat hotel...masa babah bagitahu tu pon aku dah excited tak kanlah masa celebrate tu tak...kalau aku rasa biasa biasa tu bukanlah namanya shacha ok..time birthday aku tu babah dah start cuti..sebab tu plan awal awal..2 minggu sebelum birthday aku babah dah bagitau..yelah supaya semua family aku dapat berkumpul sama-sama..

yang menjadi persoalannya sebelum bithday aku tu aku ada test jpj..andai katalah time tu aku tak lulus tak ke nanti time celebrate birthday tu aku monyok je..tentu tentulah tak ada mood..tapi syukur alhamdlilah sebab aku lulus jpj sekali je..so masa tulah 'best birthday gift ever' yang aku buat untuk diri aku sendiri..bolehlah kan aku celebrate sakan?hehehe..

by the way sebelum apa yang terjadi aku nak say thank u so much haruslah dekat babah sebab dia yang plan semua ni kan?..yang keduanya kepada semua ahli keluarga hj.Mohd Bazain yang sanggup balik melaka berkumpul ramai-ramai untuk majlis hari jadi ni dengan berbuka puasa bersama-sama...tentulah salute sebab mase celebrate tu tinggal lebih kurang 6 atau 5 hari je sebelum raya..hehehe

nak tambah sikit..sikit je lagi ni..tak banyak pon lagi..nak bagitau ni yang tahun ni ade pertambahan seorang lagi ahli baru dalam family aku..iaitu darrell..rasanya entry yang lepas lepas dah story kot pasal dia...masa birthday aku tu darrell ada sekali..masa tu dia baru je masuk 7 bulan..so sekali lah..hehehe..comel sangat..nanti tengoklah gambar gambar..nanti korang tengok betapa cutenya dia..

penat dah aku 'ngoceh' (membebel)..so apa kata korang semua tengok je gambar-gambar yang sentap aku tangkap..betapa happynya aku time tu uollzzzz


my babah and my mama 


me as the birthday girls :)


siblings 


anak dara en.bazain yang hotssss


yang tengah tengah tu apiz..anak angkat babah dan kawan kepada abang quore...dia pon join sekali untuk memeriahkan susana pada masa tu 



bongsu dengan along


baby darrell with mummy long


baby darrell with ahjuma


rasanya cukup kot story..hope korang semua enjoy and have fun dengan entry yang baru ni...

p/s : pecah kaca pecah gelas,
       dah baca harap tinggalkan komen ^_^

                                                                                                                            XOXO








Isnin, 1 April 2013

April Fool : Perayaan Pembantaian Umat Islam, Tidak Layak Dirayakan

haish pejam celik pejam celik pejam lama mata tu..hahahaha..ok gurau manja manja je  ^_^...apa yang aku nak sampaikan ni ada kene mengena dengan awal bulan 4  ataupun lebih dikenali sebagai 'April Fool'..bila entry ni post je maksudnya haritu adalah april fool...korang semua tahu kan april fool tu ape? ok tak apa biar aku explainkan ebih detail lagi pasal april fool...april fool ni biasanya disambut pada 1 april..setiap tahun...ada tak dekat sini yang tak pernah kena april fool atau mengenakan orang dengan appril fool ni? hahaha mesti mesti semua pernah..hah jangan nak membongak...tipu dosa tau.. hehehe...

dolu-dolu (dulu-dulu) kan nak nak lagi time sekolah rendah selalu sangat terkena..memang selalu sangat jad mangsa dan kadang kadang tu aku lah pemangsa..ye lah selalu sangat kene kan so time tu lah nak balas dendam balik dekat orang lain....masa kecik kecik april fool ni hanyalah sebagai gurauan..tak tahu pape pon..apa yang aku tahu orang kenekan aku so aku pon join sekali untuk kenekan orang balik...

"ada sahaja orang (terutama anak-anak muda) yang merayakan hari tersebut dengan membuat pelbagai kejutan atau sesuatu aneh yang di luar jangkaan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April. Namun, tahukah anda jika perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentera Salib terhadap kaum Muslim Sepanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebahagiannya dari buku “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?” (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)"

tapi bila dah meningkat remaja barulah aku tahu ape sebenarnya sejarah berkaitan dengan april fool ni...kalau korang masih tak tahu lagi sebenarnya april fool ni tak elok nak diraikan...ni semuanya disebabkan


Sejarah April Fool

Perayaan April Fool yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berasal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. The April’s Fool Day berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol pada tahun 1487 atau bersamaan dengan 892 H. Sebelum mengungkap tragedi tersebut, ada baiknya kita melihat sejarah Sepanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol tumbuh menjadi satu negeri yang makmur secara beransur-ansur. Pasukan Islam tidak setakat berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitarnya menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang terletak di pergunungan.

Islam telah menerangi Sepanyol. Ini kerana sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mengamalkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran, tetapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata untuk tidak minum khamar, bergaul bebas, dan segala macam hal yang dilarang oleh Islam. Keadaan seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Sepanyol, namun mereka selalu gagal. Mereka telah mencuba beberapa kali tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Sepanyol. Akhirnya perisik itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Sepanyol, yakni yang pertama adalah harus melemahkan iman mereka dahulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.
Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari berbanding membaca Al-Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya adalah untuk menyemarakkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan berjaya dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga rakyat biasa, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dibantai dengan sadis dan kejam.

Ketika jalan-jalan mulai sepi, yang tinggal adalah ribuan mayat yang bergelimpangan dan bermandikan aliran darah. Tentera Salib mengetahui bahawa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentera Salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Sepanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Sepanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian pujuk tentera Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentera Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentera Salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentera Salib itu membakar rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Manakala ribuan umat Islam yang berada di pelabuhan berasa terkejut ketika tentera Salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anak yang masih kecil. Lalu tentera Salib segera mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera Salib itu segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentera Salib terus membunuh orang awam yang sama sekali tidak berdaya.

Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristian pada setiap tanggal 1 April sebagai “The Aprils Fool Day”.

Bagi umat Islam April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari dimana ribuan saudara seimannya disembelih dan dibantai oleh tentera Salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak layak jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan merayakan April Fool, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, beberapa abad silam.

 Tidak Layak Dirayakan

 "peristiwa pembantaian umat Islam di Sepanyol pada 1 April 1487 Masihi."

Ia menjelaskan, perayaan April Fool itu didasarkan atas peristiwa penyerangan besar-besaran oleh tentera Salib terhadap negara Sepanyol yang ketika itu di bawah kekuasaan kekhalifahan Islam pada Mac 1487 Masihi.
Kota-kota Islam di Sepanyol seperti Zaragoza dan Leon di wilayah Utara, Vigo dan Forto di wilayah Timur, Valencia di wilayah Barat, Lisbon dan Cordoba di Selatan serta Madrid di pusat kota dan Granada sebagai kota pelabuhan berjaya dikuasai tentera Salib. 

Umat Islam yang tersisa dari peperangan itu dijanjikan kebebasan jika meninggalkan Sepanyol dengan kapal yang disiapkan di pelabuhan Granada. Tentera Salib itu menjanjikan keselamatan dan membolehkan umat Islam menaiki kapal jika mereka meninggalkan Sepanyol dan tidak membawa sebarang persenjataan mereka.

Namun, ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya berlabuh di pelabuhan segera dibakar dan kaum muslim dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah kerana darah.
Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji tersebut terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day.”

“The April Fool Day” itu dipopulerkan dengan “ritual” yang mempersendakan, menipu dan memperbodohkan orang lain tetapi bernuansa gembira.
Ritual tersebut disyaratkan agar orang-orang yang dipersendakan tidak boleh berasa marah atau membalas” katanya.


jadi dengan penerangan yang panjang berjela tu diharapkan korang semua faham kenapa april fool ni tak layak disambut...sama-sama kita insafi diri ini..

thanks for reading this entry 


Ahad, 31 Mac 2013

No Idea

olla guys...lama giler tak update blog ni...hahaha sampai kesuda tak update update lagi...almaklumlah sejak sejak menjadi 'suri rumah tangga sepenuh masa' ni sampaikan kadang kadang tu tak ada masa nak update benda benda ni semua...suri rumah tangga sepenuh masa tu bukanlah nak bagitau aku ni dah kahwin..memang tak la kan..kalau korang sanggup nak tengok kepala aku kene penggal dengan babah buat lah...orang cakap berani buat berani lah tanggung..ye dok?? hahaha...ok dah jauh dah melalut aku ni..sorry guys dah lama tak nampak keyboard tu yang rasa macam 'gian' kejap...

sebenarnya bukanlah tak ade sangat idea tu (mata pandang ke atas tangan letak di bahu)..idea dalam 'kepala hotak' ni memang banyak sangat..sampai tak terkira...tapi yang menjadi masalahnya tu sebab tak tahu nak mula dari mana..tu yang madang je tak ada idea..kadang kadang tu idea dah sampai..dah type dah pon tapi lepas tu rasa macam tak berapa nak yakin sangat dengan entri baru tu so terus je lah tekan 'backspace'...delete semua yang dah type...'itulah aku'..hahaha (ceh dah macam lirik lagu faizal tahir) 

kriikkkkk krriiikkkkk krriiiikkkk tu menandakan yang aku ni sekarang tengah tak ada idea nak type ape lagi story...hurmmmmmm...otak ni aku rasa dah macam tak berfungsi dengan baik dah..nak berfikir pon kadang kadang lambat pick up..kesian dekat aku ni...maklumlah duduk rumah 3 bulan tak buat pape..hahaha..


ape lagi ek yang aku nak mengarut??ok lah baik aku berambus dulu keluar dari entry ni untuk cari ide baru untuk 'new post'...tak adalah nanti korang semua marah dekat aku sebab asyik sangat membebel...

ok guys...jumpe lagi nanti.... thanks for reading this entry 

Sabtu, 30 Mac 2013

Girls Day Out..


Assalammualaikum...

March is going to end soon...means that my holiday is also going to end...sebenarnya tak ada lah dah nak abes..ade 2 bulan lagi...hehe..yup yup..aku tak bagitaw pon yang aku ni sekarang tengah cuti semester yang saaannnnggggggaaaatttttt panjang...woahaha...syok giler..bila cuti panjang panjang macam ni...suma aku cuti..buku dah tentu cuti..dengan blog blog ni sekali aku cuti..keje pon tak..hanya menikmati cuti dengan duduk uma...jadik bibik..huhuhu..cerita pon banyak yang aku hutang dengan blog ni..inshaa Allah..akan aku update slow slow..

Biasalah bercuti...apa sahaja yang boleh diharapkan kalau tidak makan tido makan tido je kerjanya..lepas bangun tido kemas rumah..bagi kucing-kucing makan...bagi ayam makan..masak..tengok tv..hadap laptop..download cite korea..baca novel...online..tidur...hari-hari rotate buat benda yang sama...aku bukan tak nak keje..akan tetapi mengalami masalah transport dan sebenarnya errr...aku tak ada lesen lagi..tengah otw amek lesen..baru sekarang aku ade masa..kalau sebelum ini cuti semester aku sangat lah pendek..hanya 2 minggu..tapi kali ni amek kau!!..tersangat lah panjang...lebih 4 bulan..jadik seharusnya dinikmati dengan sepuas-puasnya...

dah nama pon bercuti..aktiviti harian tak lain dan tidak bukan menjadi suri rumah sepenuh masa...almaklum rumah tak ada orang gaji..jadik akulah yang menjadi bibik..dan juga sekali sekala keluar membeli belah..dan baru-baru ini aku keluar dengan ex-schoolmate yang dah lebih 3 tahun tak jumpa...




perkenalkan yang sebelah kiri aku bertudung kuning adalah Fatin Hannah dan sebelah kanan aku Shafiqa Saad..

mereka berdua kawan baik aku masa di sekolah dahulu..sama-sama tinggal asrama..dua-dua sekarang telah bekerja tinggal lah aku yang masih belaja lagi..huhu..dan yang bestnye masa keluar aritu mereka berdua berbaik hati belanja aku..haha..yeahh!!..rezeki jangan ditolak ye tak??..hehe




our food..makan di Vivo Jusco Aeon Bandaraya Melaka..thanks to Fatin Hannah..

bila lama tak keluar bersama-sama..macam-macam cerita yang kitorang bualkan..rasa-rasanya dalam vivo aritu suara kitorang je kot..haha..berjimba-jimba together-gether...berpusing-pusing satu JJ..sampai naik lenguh kaki..nak tercabut pon ada..window shopping..membeli dan belah..dan juga tengok wayang..thanks to Shafiqa Saad..hehe..syok la aku tak keluar duit langsung...sedap orang belanja..hehe..terima kasih daun keladi..lain kali belanja lah lagi...hahaha...akan datang aku pulak belanja korang ok??..wink* ^_^..friends till jannah..frienship forever..luv u girls...<3 <3